Fietsen met kinderen

  1. Home
  2. Blog
  3. Fietsen met kinderen

Fietsen met kinderen

Geen reacties

Fietsen met kinderen is ontzettend leuk, en dat weten we uit praktijk. Uiteraard is het wel zaak om realistische afstanden te plannen en rekening te houden met bijvoorbeeld slaap. Wie, voordat de kinderen kwamen, een fanatiek vakantiefietser was, zal waarschijnlijk zijn oude gewoontes en afstanden etc. een beetje moeten loslaten en aanpassen aan de nieuwe situatie. Het is belangrijk om proberen te realiseren wat kinderen eigenlijk leuk vinden. Kinderen zijn op jonge leeftijd nog niet bezig met afstanden en willen zeer waarschijnlijk vooral spelen, knuffelen, slapen, etc. Dat kan overigens allemaal prima op een fietsvakantie, mits deze onderbrekingen van het daadwerkelijk fietsen niet worden ervaren als ongenode onderbrekingen van het moeten afleggen van enorme afstanden. Het is misschien wel zo fijn om heel regelmatig te stoppen, een kleed neer te leggen en wat te eten, te slapen, kortom samen te zijn. Afhankelijk van de leeftijd van het kind zijn er verschillende oplossingen: zitjes, karren, fietsen, etc. Fietsen met kinderen is boven alles een heel bijzondere manier om samen te zijn.

De leeftijd bepaalt een aantal zaken. Zo is het nog relatief makkelijk om met de allerkleinste op vakantie te gaan, want ze slapen veel en zijn weinig mobiel. Dat verandert naarmate ze mobieler worden en minder gaan slapen. Hun behoefte aan beweging kunnen ze dan nog niet kwijt tijdens het fietsen, want dat kunnen ze nog niet. Uiteraard verandert de dynamiek weer helemaal wanneer ze zelf kunnen fietsen, al is het dan wel goed om een realistisch beeld te hebben van hun uithoudingsvermogen en gebrek aan overzicht in het verkeer. De Follow-me tandem is hiervoor een hele mooie veilige oplossing voor wie wil gaan fietsen met kinderen.

Voor deze jonge fietsers is een goede fiets echt van groot belang. Allereerst is de houding belangrijk, voor alleen korte afstanden is een rechtop positie prima, maar voor wat langere afstanden volledig ongeschikt. Ook is het van belang dat er over versnellingen is nagedacht: komen jullie bergen of heuvels tegen op de tochten? Gewicht is eveneens cruciaal. Wat ook veel invloed heeft is de lengte van de crank, dat is de lengte van de trapas naar de pedaal. Omdat kinderen korte benen hebben, is bij hen de Q-factor echt van belang, dat is de afstand tussen de twee pedalen.  zaken zijn van Thule fietskarnature al verwerkt in goede kinderfietsen. Ook bandjes zijn enorm bepalend voor het comfort en het plezier. Goed rollende, wat bredere banden zijn comfortabel en stabiel. We raden dan ook aan deze kleine investering zeker te doen, als het niet al bij de fiets zit. Vering op kinderfietsen is niet nodig, te meer het helemaal niet werkt met het beperkte gewicht van de kleine berijder. Kinderen vinden het er wel heel cool uitzien en daarom zit het erop bij goedkopere fietsen, maar wel van bedroevende kwaliteit en het gaat dan ook alleen maar kapot, plus het maakt de fiets instabieler en er treedt energieverlies op.  Vanaf een bepaalde leeftijd is het eventueel leuk om de kinderen zelf ook wat bagage te laten rondfietsen. Dan is het natuurlijk zaak om een goede achterdrager op de fiets te (laten) monteren, zoals een Racktime. Verder is het natuurlijk van belang het niet direct te overdrijven met gewicht, dus twee voor-tassen van bijvoorbeeld Ortlieb met slaapzakken erin zijn meer dan genoeg.

Wat natuurlijk ook van belang is als je gaat fietsen met kinderen is natuurlijk de te kiezen route. De allerkleinste vinden het park om de hoek ongeveer even indrukwekkend als de Niagara watervallen. Het is dan vooral zaak een route te kiezen die niet te ambitieus is en voldoende gelegenheid biedt voor slapen, eten en verschonen. Worden ze iets ouder dan hebben ze vooral ook behoefte aan beweging, spelen en het is dan ook verstandig een route uit te kiezen die daar gelegenheid toe geeft: stranden, bossen, speeltuinen, etc. Er komt echter een moment dat de kinderen ook zelf gaan fietsen en dat is geweldig, al is het zaak om de dagafstanden dan niet te overdrijven zodat het echt leuk blijft. Een voorbeeld van een lange afstand route die zeer kindvriendelijk is is de Velodysee, deze route loopt langs de Atlantische kust in Frankrijk. Veel kampeergelegenheid, weinig tot geen klimwerk, het strand is nooit ver en vrijwel helemaal autovrij, maar de route hoeft natuurlijk niet volledig te worden afgelegd.

De bepakking met kinderen neemt natuurlijk toe (flesjes, luiers, kleding, thermosfles met warm water, etc), maar het feit dat de afstanden nooit erg lang zijn en steil klimwerk zal worden vermeden maakt dat dat niet echt een probleem is. Wel is het goed om te proberen overzicht te houden met deze hoeveelheid spullen; tassen merken, of voor verschillende kleuren kiezen kan hierbij uiteraard helpen. Overigens kan er ook wel iets in bijvoorbeeld de fietskar of in fietstassen op de kinderfiets.

We hebben geen aandacht geschonken aan zaken zoals tenten, wat mee te brengen, etc. Er is veel informatie te vinden op bijvoorbeeld de website fietsen met kinderen. Deze site is een geweldige bron van informatie met een actief forum door en voor fietsende ouders. We hopen dat de informatie hierboven alvast enige houvast biedt.

Ons advies is dan ook: ga lekker op fietsvakantie met het hele gezin!

Vorig bericht
Handvatten
Volgend bericht
Bikepacking Lezing 10 december vanaf 13.00 tot 17.00

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu